vrijdag 2 april 2010

2 april 2010 rustdag Amritsar




Vanochtend pas om half negen wakker. Na ontbijt de achterband van de motor afgehaald en daarna met de taxi van het hotel een garage gezocht die de band kon repareren.
Uiteindelijk na 2 bedrijven, bij een " bandenzaak" op het trottoir terecht gekomen en de band van de velg gekregen. Vanwege de sensor die de bandenspanning meet in de band en als je een binnenband monteerd registreert hij niet meer, zelf toch besloten om het gat van binnen uit te laten repareren, en de buitenkant het defekt te vulcaniseren. Na 200 roepies, is ongeveer 4 euro en 3 kwartier werk, terug met de riksja naar het hotel. Deze riksja's hebben een motor die veel op onze eerste motor van de grasmaai tractor lijkt. Veel lawaai en geen trekkracht. De toeter doet het in ieder geval uitstekend. Band erop, mezelf gewassen en met de riksja naar de gouden tempel.
60 % van de bevolking van Amritsar is sikh en ze moeten, net als moslims naar Mekka, 1 keer naar de gouden tempel geweest zijn. Dit is de tempel waar de sikhs zich verschanst hadden na onenigheid met de Indiase regering en toen in koelen bloede midden in de tempel zijn afgeslacht. Je mag binnen geen schoenen dragen maar op het koele marmer loopt het prima ook moet iedereen een wit of geel hoofddoekje dragen. De mannen kleden zich uit tot op hun magere ondergoed en gaan met een ketting in het water waarschijnlijk om niet te verdrinken. Op de brug naar de gouden tempel zie je een gedrang van mensen die aller leiofferanden naar het centrale gedeelte brengen. Teruggelopen via de ontelbare markjes. In iedere winkel minstens 3 mannen waarvan de helft ligt te doezelen in de hitte. Terug met een riksja nadat we aan drie chauffeurs hadden gevraagd of ze het hotel wisten te vinden, de laatste wist het maar had een motor die elke keer afsloeg. Terug in het hotel opnieuw een journalist van Reuter aan de tafel en of hij morgen met een cameraploeg mocht komen. Dus binnenkort op CNN te zien??

4 opmerkingen:

  1. hoi jan

    ik vind het er spectaculair uitzien,vooral ook de architectuur
    we gaan hier het paasweekend tegemoet
    dus een paasgroet uit zwolle en neem maar een extra eitje

    gr johan ( groet ook van ines)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wolter heeft u een link naar een blog gestuurd:

    Hoi Jan We vragen ons af of je ook oefent in het benen opgooien, of zit je buik dan in de weg? Zo te zien is het een hele belevenis. Is er ook iemand in de groep die video opnames maakt? Nog veel plezier gewenst. Groet en liefs, Wolter en Mart

    Bericht: 1 april 2010 Amritsar

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mooie foto's, en ik hoop voor je dat je band goed blijft.

    Groetjes en veel plezier onderweg.
    Stoffer

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Jeetje man, wat een belevenis Jan! De mooie verhalen, foto's en video zijn echt super!!
    leuk om je op de video te zien en ook te horen,
    Goede en plezierige reis verder...

    liefs karien

    BeantwoordenVerwijderen