vrijdag 16 april 2010

16 april 2010 3e dag Kathmandu






Lang geslapen en na ontbijt rondje stad gemaakt. Souvenirs gekocht en richting Durban Square gelopen. Hier vindt je een concentratie van Hindoeistische tempels, Boeddhistische stupa's en het koninklijk paleis. In het vroegere paleis, nu een museum, waar de koning en zijn gevolg tot voor enkele jaren woonde, tot ze door de Maoisten zijn verdreven. De koninklijke familie had zich daarvoor redelijk belachelijk gemaakt door als ooms, broers en zoons elkaar te vermoorden. Het museum als gebouw was leuk, de inhoud was niets anders dan de prive fotocollectie van de koning, zelfs koningin Juliana was op bezoek, verder goed bedoelde rotzooi volgens Wim Sonneveld om achter de rhododendrons te flikkeren. Dwz. kado's bij verjaardagen en van buitenlandse gasten.
In een klein paleis hebben we de reincarnatie van een boeddhistische hogepriesteres mogen aanschouwen. Zij, ongeveer een jaar of tien, steekt haar hoofd enkel keren per dag door het venster als ze niet met vakantie is.
Na een korte wandeling kwamen we bij een monnikenklooster aan waar jonge monniken op de bekende monotone manier met trom begeleiding de teksten uit de boeddhistische geschriften hardop gelezen/gezongen wordt. Dit wordt afgewisseld met een intermezzo bekkens, toeters en trommels. Prachtig om te zien vooral omdat 1 van de jonge trommelaars erg tegen zijn slaap moest vechten. Morgen met taxi rondje langs andere bezienswaardigheden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten