zondag 18 april 2010

18 april laatste dag Kathmandu



Deze dag heb ik gebruikt om souvenirs te kopen en een uur te slapen. Jef M. is gisteravond naar het ziekenhuis gegaan, hij was er verzwakt en liep aan alle kanten leeg waardoor hij geen pillen kon slikken. Ze zoeken naar dysenterie, tyfus of malaria. Het blijkt achteraf dat we in het Bardia Park door een malariagebied gereden zijn en geslapen hebben. Als Ijsland het wil gaan we morgen via Dubai en Frankfurth terug naar Nerderland. De laatse bladzijde van de blog zal ik proberen een soort resume te geven van de reis.
De hele rit van 13.000 km door Europa, een deel van het Midden-oosten en een deel van Azie is qua afstand ontzettend meegevallen, de hoeveelheid kilometers glijden elke dag aan je voorbij met als resultaat dat de laatste week je aan het eind van de dag een blikken kont hebt. Het spannende van zo'n reis is wel dat het elke dag en in elk land compleet anders is. West-Europa is dan bekent maar na Budapest kom je al in regionen waar de armoede je al tegemoet komt, Zuid Hongarije, Servie, Bulgarije, delen van Turkije, delen van Iran, Pakistan, India en Nepal doen wat dat betreft niet voor elkaar onder. Leuke mensen tref je overal maar de bevolking van Nepal en Iran liggen mij het best. Het beeld wat we hebben van Iran is toch voornamelijk ingegeven door de uitingen van de regeringen van Amerika en Iran zelf. Het is een prachtig land met zeer vriendelijke en niet opdringerige mensen en een zeer afwisselende natuur. De steden zijn prachtig en niet zo vol van stank, lawaai en vuiligheid als de landen die we daarna bezocht hebben. De bevolking van Nepal heeft cultureel gezien waarschijnlijk veel uit het Boeddhisme geleerd, de mensen zijn rustig en vriendelijk. Ik heb het idee dat het hindoe deel van de bevolking me minder ligt, drukker en meer drive. Over India en Turkije is in de blogs genoeg gezegd, Pakistan wordt bewoond door mooie mensen die het in bepaalde gebieden redelijk goed hebben maar waar we in de praktijk door de militaire escortes weinig van gezien hebben. Culturele verschillen zijn legio, niet alleen qua religie maar ook qua maatschappelijke verschillen wat dat betreft springen voor mij Midden en Oost Turkije, Iran, bepaalde steden in India en Nepal eruit.
De afwisselende ervaring zowel in reizen als in dingen bezoeken hebben van mij een rijker mens gemaakt. Rob en Dafne wil ik dan ook hartelijk bedanken dat ze me de gelegenheid boden om van hun organisatie en ervaring te mogen profiteren. De hele groep medereizigers en zeker Christ was afwisselend en aangenaam. Ze blijven in mijn herinnering.
De reis voor mij is wat ik ervan verwacht had. Dat het zo bloedheet was, daar zat ik niet op te wachten maar het feit dat ik in dit stadium van mijn leven dit mag doen en het afgezien van de hitte en de schijterij de laatste week heb ik het goed doorstaan. Hoelang ik zo slank blijf als nu zal nog moeten blijken. De laatste dagen in Kathmandu komt er wel een soort rust in je, zal komen omdat het volbracht is maar het land van Boeddha zal daar zeker aan bijgedragen hebben. Kijk er naar uit mijn Elly, kinderen, kleinkinderen, familie maar ook mijn collega's en zusters weer te zien.
Het resultaat van deze reis is weer gegeven in een foto, ik kom terug als een verlicht persoon ( waarschijnlijk alleen in gewicht) met een nieuw filiaal in Katmandu.
Tot in Nederland en bedankt voor de vele leuke reacties en mailtjes.

4 opmerkingen:

  1. Geert de Boer / Ben Zwiers19 april 2010 om 00:07

    Bedankt Jan voor de mooie Blogs

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Jan,

    Thuis roept maar je mag nog een paar daagjes langer genieten in Kathmandu.
    De vulkaan goeit roet in jullie plannen.
    Nog een paar nachtjes slapen, dan kun je weer genieten van o.a. gemiddelde temperaturen en je super familie.
    Dorrie

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hallo,

    Ben 17dagen in nepal geweest katmandhu en pokhara ,gaan trekken tot abc en gaan raften.
    En de minst goede aan de reis was katmandhu man wat ne nest daar ,die stomme toeterende auto's en brommers ik werd er knettergek van en de dingen die jekunt afzien das een ramp vuil en niet onderhouden.Die grote tempel in de stad met de boudas vond ik wel ok maar de rest ,man man

    BeantwoordenVerwijderen