woensdag 3 maart 2010

3 maart 2010 Plovdiv


Vanochtend vroeg uit Nis vertrokken, opnieuw mooi weer de hele dag. Snelweg naar grens met Bulgarije genomen. Sorry, no story about any diener what so ever. Next time at the Turkey border I will tell you a big story.
Snelweg naar en door Sofia en daarna binnendoor over een prachtige kronkelweg naar een groot stuwmeer. Om weer op de weg naar Plovdiv te komen over een pas gereden die bovenop uit een groots skieoord bleek te bestaan. De afdaling tussen meters hoge sneeuw bij 2 graden over een weg die bestond uit glibberzand waar de afgelopen winter de weg mee was bestrooid, twee kleine sporen waren net te berijden. De meeste wegen zijn redelijk maar er zijn hele lange trajecten bij met zeer diepe gaten in de weg vooral in bochten waar plassen liggen, we hebben geen van beide een kuil geraakt. We dachten vroeg aan te komen maar hoorden bij aankomst dat de klok een uur later moest.

Opvallend deze tocht was wel, het grote contrast tusen het platteland en de steden. De bevolking vooral in Serbia is erg arm en je ziet de mensen vissen om 's avond eten op het bord te krijgen. Overal zie je veel bergen met gedroogd mais die gebruikt wordt om varken en geiten te voeden. Ook zie je hier voor eigen gebruik weer veel fruitbomen en plastik tunnelkassen. Onderweg veel dode honden langs de weg, een heuse varkenhoeder met 8 varkens, veel loslopende honden, dames midden in prairie langs de weg, wat die daar moesten?
Binnenstad van Plovdiv, 8000 jaar oud!, met veel oude gebouwen prachtig verlicht samen met Belgen en achterhoekers in het oude centrum gegeten. Betalen in lev's. Morgen korte tocht naar Istanbul met grensperikelen die meer dan 2 uur kunnen duren, dus...
O ja Christ was dit jaar zestig geworden.

3 opmerkingen:

  1. Gefeliciteerd Christ! Die gekke tegenstelling tussen arm en rijk kon deze reis wel eens een thema worden... Wat dat betreft heeft Nederland de zaken wel redelijk geregeld natuurlijk.
    Leuk om te lezen, deze ervaringen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Plovdiv dus een stad met echt geschiedenis


    Geert de boer
    Bennie Zwiers

    BeantwoordenVerwijderen
  3. die dames langs de weg willen graag een goed gesprek met je voeren denk ik :)

    BeantwoordenVerwijderen