maandag 22 maart 2010

22 maart 2010 rustdag Yazd






Na een warme dag door stof en hitte, 32 graden, koelde het gisteravond snel af en sinds een week slaap ik weer met een deken over. Vanochtend op een binnenplaats wat ook dienst doet als terras en gedeeltelijk overkapt is met een heel groot kleed, ontbeten met een vest aan vanwege de kou. Het wordt hier normaal overdag 30 tot 50 graden in de zomer en koelt 's nachts 20 graden af. Sinds eeuwen weten de mensen hier prima mee om te gaan. Het stadje heeft bijna allemaal kleien huisjes en de steegjes zijn te smal om met onze motor naar de garage te komen dus dat was gisteravond een blokje omrijden. Dit zie je in alle woestijn steden om het stof en de wind tegen te houden.
Vanochtend een wandeling door het stadje gemaakt, hebben de moskee bezocht en via trappen naar beneden een wasruimte voor gebeds gangers gezien waar ze zich konden wassen met water uit de qanats. Qanats zijn ondergronds aangelegde waterwegen die water vanuit de bergen soms over meer dan 50 km naar de steden brengt.Om het water in de qanats redelijk koel in de steden te krijgen werden er gaten naar boven gelaten voor onderhoud en voor koeling van het water. Men zet vaak koeltorens boven op de gaten naar de qanats die de weinige wind van de woestijnvlakte via een soort schoorsteen die boven op de half bolvormige koeltorens staan.
In de steden zie je op de huizen hele grote soort schoorstenen staan die van binnen afgescheiden compartimenten hebben waardoor warme lucht naar buiten gaat en de gekoelde wind naar binnen blaast. Vanochtend ook in een traditioneel hotel thee gedronken. Als je in de grote ruimte onder zo'n koeltoren ging staan voelde niets maar ging je twee meter naar links dan had je het idee dat er koude lucht uit wel 10 airco's tegelijk op je viel. Is dit iets voor Dentis?? Hoedje gekocht op de markt om de verbrandde oortjes te bedekken en nu even in retraite voor we vanavond een stadswandeling maken en de Torens der Stilte bij zonsondergang gaan bezoeken.
Met Sebastiaan de eigenaar van het hotel naar het watermuseum geweest waar ze een indruk gaven van de manier waarop ze eeuwen geleden al de ondergrondse kanalen of qanats graafden. De mannen moesten vooral gebukt de grond op 10 tot 20 meter diep uit de gaten naar boven werken met speciale lieren zodat in het landschap een soort lange rij molshopen ontstond.
Met het busje naar de torens der stilte gereden. Dit was de plaats waar vroeger, omstreeks 1500 v Chr, de Zoroasters, een van de eerste godsdiensten hun mensen de laatse eer bewezen. Hun profeet ontwikkelde het geloof dat hij samenvoegde in het boek de Avesta. Hoofdthema van hun geloof was het thema van goed en kwaad, de hoofdgedachte is dat God goed is. De schepper werd Ahura Mazda genoemd en hij werd oppermachtig bevonden. Het dualisme tussen goed en kwaad stond centraal in hun godsdienst, iedereen kan vrij kiezen welke levensvorm hij aan wil nemen. De basisregels waren goede gedachten, goede woorden en goede daden. Hun doden werden op de torens der stilte neergezet om door de gieren te worden opgegeten, de doden mochten lucht, aarde, water en de omgeving niet bezoedelen. De overgebleven botten werden in een gat midden in de toren gegooit op een rooster daar werd vervolgens een chemisch goedje overgegooid zodat ook de botten niet in contact zouden komen met de aarde.
We zouden de vuurtempel bezoeken maar die was gesloten omdat we ook bij de torens de zonsondergang wilden fotograferen. Morgen op reis naar Kerman zal ik alsnog de tempel bezoeken. In plaats daarvan zijn we naar een voorstelling van stoere mannen geweest die met grote knotsen en zwaarden goochelden en gym oefeningen deden.Hun chef deed me aan Klaas denken maar dan iets gespierder. Er werd luide muziek bij gespeeld. Op de terug weg liepen we op het trottoir naar het hotel waar we bijna tegen het hoofd en de vier poten, van wat eens een kameel was, gelopen. De slager was hem aan het slachten. Zelk gisteravond kamelen gehaktballen gegeten, het was heerlijk.

4 opmerkingen:

  1. Ha Jan,
    Wat fijn dat je - in deze omgeving met zoveel nieuws te verwerken - ook nog eens gedachten bij het Zweelse (en bij Klaas) hebt.
    Mooi deurgoan, jong.
    Corrie

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een andere manier van leven is en was het daar. Zoveel indrukken - en waar haal je al die achtergrondinformatie vandaan?
    Blijf lekker genieten.

    Dorrie

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hey Jan,

    Heerlijk al je verhalen te lezen en de foto's te zien!
    Mijn moeder heeft altijd gelijk ;)
    Blijf genieten!

    Marieke

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hey Jan
    O wat een avontuur!!! We lezen elk dag je blog en bekijken de foto's. We genieten van je stukjes die je schrijft en die prachtige foto's natuurlijk.

    Geniet er van!!!!

    Liefs adrie en iris, weiteveen

    BeantwoordenVerwijderen